ONTDEK SHIP

Ontdek SHIP

De expositie

Elke dag werken tientallen verschillende professionals hard aan de grootste zeesluis in IJmuiden. Hoe vordert dit enorme bouwproject en wat is er nog meer te doen in en rond het Noordzeekanaalgebied? Laat je verrassen in de grote ‘experience’ op de eerste etage van het SHIP-gebouw. Een tipje van de sluier:

Sluis aan je voeten

In de expositieruimte ligt het hele sluizencomplex op schaal aan je voeten. De schaal is zó aangepast, dat je door de sluizen kunt lopen. Je ziet de spuisluizen en de Zuider-, Noorder- en Middensluis. Centraal in het complex ligt de grote, nieuwe zeesluis. Op één plek kun je zelfs ‘op de kade’ klimmen, zodat je het hele complex van bovenaf kunt bekijken.

The making of

Wat natuurlijk niet ontbreekt, is een overzicht van ‘the making of’ van de grote zeesluis. De grootste zeesluis wordt gebouwd op een postzegel, en daarvoor is innovatie en hoogstaande techniek nodig!

Maak kennis met beroepen en mensen

Ontdek de grote variatie aan uitdagende functies in de havenregio. Van hoog- tot laagopgeleid, op kantoor, buiten, onderweg of op het water, werken met je hersens, handen of allebei, technisch, organisatorisch, dienstverlenend of creatief.

Overal in de expositie zie je portretten van mensen die hun werk aan de haven/sluizen te danken hebben: van vletterman tot ICT-medewerker, van kraanmachinist tot beleidsmedewerker, van logistiek manager tot sleepbootkapitein of adviseur gevaarlijke stoffen… In de havenregio zijn er beroepen voor elk opleidingsniveau en is er altijd wel een baan die bij je past.

Sluis naar de toekomst

Welke ontwikkelingen zijn er allemaal in het Noordzeekanaalgebied? In SHIP vind je een overzicht van vernuft en innovatie in de havenregio. Bovendien is er specifiek aandacht voor doorkijkjes naar de groei van techniek, innovatie en de creatieve industrie.