Voortgezet onderwijs

Het Sluis- Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden biedt een lespakket aan voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.  Bij dit lespakket kunnen leerlingen kennis maken met de hoeveelheid verschillende technische beroepen en mogelijke werkgevers in het Noordzeekanaalgebied. SHIP is ervan overtuigd dat dit belangrijk is omdat nog steeds te weinig jongeren kiezen voor een opleiding en toekomst in de techniek.

Leerlingen krijgen de mogelijkheid van school om zich te oriënteren op de hoeveelheid beroepskeuzen tijdens het zogeheten LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding). Met dit lesprogramma wil SHIP de leerlingen stimuleren om te kiezen voor een beroep in de techniek, want er is nog zoveel meer te beleven in het Noordzeekanaalgebied dan de leerlingen denken.

SHIP-lespakket
Het lespakket van SHIP bestaat uit twee delen: een voorbereidende les op school en een speurtocht bij het SHIP. Tijdens de voorbereidende les maken de leerlingen aan de hand van een interactieve kaart kennis met bedrijven en beroepen in het gebied. De les bestaat uit opdrachten waarbij leerlingen op onderzoek gaan naar informatie over technische beroepen. Nadat zij deze kennis hebben opgedaan, maken zij een interessetest. Hier ondervinden zij welke aspecten zij belangrijk vinden in het werk die zij in de toekomst willen gaan doen.

Special app
Bij het bezoek aan het SHIP kunnen leerlingen via een app een speurtocht starten op hun smartphone. Leerlingen gaan actief aan de slag met het beantwoorden van vragen over de beroepen in het informatiecentrum. De speurtocht is gekoppeld aan de interessetest. Na afloop ontvangen de leerlingen een terugkoppeling van de resultaten en de beroepen die zij leuk vinden. Voor elk niveau van de leerlingen is er een op maat gemaakt speurtocht. De speurtocht kan op eigen initiatief van de leerling of samen met de groep.

Voor docenten
Klik hier voor het lespakket

Voor vragen of meer informatie adviseren we je per e-mail of telefoon contact met ons op te nemen via: info@ship-info.nl of 0255 – 516 254.