Het testschutten in Zeesluis IJmuiden is gestart. De officiële opening van de ‘Grootste zeesluis ter wereld’ staat gepland op eind januari, maar de maanden ervoor worden gebruikt om met diverse schepen te testen hoe de nieuwe aanwinst zich gedraagt.

De eerste bezoeker is het loodsvaartuig Procyon van Loodswezen dat metingen en testen verricht in de sluis. Hoewel de Procyon officieel IJmuiden als thuishaven heeft, is het werkterrein Vlissingen en Hoek van Holland. Daar bemant de loodsboot met de zusterschepen Pollux en Polaris de stations bij die plaatsen. Overigens: IJmuiden heeft geen station buitengaats meer. Hier gaat alles met tenders.

IJmuiden, CVV
Vletterlieden aan het werk in de sluizen van IJmuiden bij het aanmeren en afmeren van schepen.

Vletterlieden ook
Nu de feitelijke bouw achter de rug is, is het tijd om te testen of wel alles goed verloopt. Ook de sluisdeuren worden getest. De Vletterlieden, verantwoordelijk voor het aanmeren en losmaken van schepen, hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook het een en ander te testen. Als alles goed verloopt, kan uiteindelijk eind januari de doop plaatsvinden.

Bron: IJmuider Courant. Foto Ko van Leeuwen