Het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) organiseert in het nationale Weekend van Wetenschap (2 en 3 oktober) vier presentaties over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en een ‘safari’ op het sluiscomplex door Volkert Schaap. De speciale tours staan op het programma op zaterdag 2 oktober om 12.00 uur en om 15.00 uur én op zondag 3 oktober om 12.00 en om 15.00 uur. Jong en oud kunnen zich hiervoor aanmelden via info@ship-info.nl onder vermelding van Tour Weekend van de Wetenschap. De maximale groepsgrootte is 20 personen. Let op! Geen toegang zonder coronabewijs.

Enorme impact
De presentatie van Schaap (voormalig Rijkswaterstaat) richt zich op de bouw en werking van de zeesluis, een bouwwerk van 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Na de introductie volgt een korte wandeling naar het sluiscomplex, waarbij je op weg naar ‘Zeesluis IJmuiden’ onder meer de Noordersluis uit 1929 passeert en meer te weten komt over de aanleg van het Noordzeekanaal en de verschillende sluizen die in de loop der jaren zijn aangelegd. Eenmaal in de buurt van de grootste zeesluis ter wereld beleef je de enorme impact en technische vernuft van het bouwwerk.

Reguliere rondleiding
Wie naast de extra rondleiding meer wil weten over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld, kan op zondag 3 oktober ook de reguliere rondleiding in SHIP zelf doen. Deze tours boek je via hetzelfde e-mailadres: info@ship-info.nl. De tijden van een rondleiding in SHIP zijn 11.00 en 14.00 uur. Komt u spontaan langs op deze tijdstippen en wilt u mee met een rondleiding, informeer dan bij onze receptie of er wellicht nog plek is.

Foto: Topview Luchtfotografie.