17 september 2018 –  Vanaf vandaag biedt het Sluis- Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden een lespakket aan voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.  Bij dit lespakket kunnen leerlingen kennis maken met de hoeveelheid verschillende technische beroepen en mogelijke werkgevers in het Noordzeekanaalgebied. SHIP is ervan overtuigd dat dit belangrijk is omdat nog steeds te weinig jongeren kiezen voor een opleiding en toekomst in de techniek.

Leerlingen krijgen de mogelijkheid van school om zich te oriënteren op de hoeveelheid beroepskeuzen tijdens het zogeheten LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding). Met dit lesprogramma wil SHIP de leerlingen stimuleren om te kiezen voor een beroep in de techniek, want er is nog zoveel meer te beleven in het Noordzeekanaalgebied dan de leerlingen denken.

Het lespakket
Het lespakket bestaat uit twee delen: een voorbereidende les op school en een speurtocht bij het SHIP. Tijdens de voorbereidende les maken de leerlingen aan de hand van een interactieve kaart kennis met bedrijven en beroepen in het gebied. De les bestaat uit opdrachten waarbij leerlingen op onderzoek gaan naar informatie over technische beroepen. Nadat zij deze kennis hebben opgedaan, maken zij een interessetest. Hier ondervinden zij welke aspecten zij belangrijk vinden in het werk de zij in de toekomst willen gaan doen.

Bij het bezoek aan het SHIP kunnen leerlingen via een web-app een speurtocht starten op hun smartphone. Leerlingen gaan actief aan de slag met het beantwoorden van vragen over de beroepen in het informatiecentrum. De speurtocht is gekoppeld aan de interessetest. Na afloop ontvangen de leerlingen een terugkoppeling van de resultaten en de beroepen die zij leuk vinden. Voor elk niveau van de leerlingen is er een op maat gemaakt speurtocht. De speurtocht kan op eigen initiatief van de leerling of samen met de groep.

Over SHIP
SHIP is zeven dagen per week geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en is een gratis toegankelijke tentoonstelling. SHIP bevindt zich op Noordersluisweg 1. SHIP is makkelijk bereikbaar via Velsen-Noord. Vanuit het zuiden kun je met de auto door de Velsertunnel of je kunt vanuit Velsen-Zuid de pont nemen met de fiets of met de auto.