Het is vandaag exact 3 jaar geleden dat het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) haar deuren opende. In drie jaar tijd wisten velen de weg naar IJmuiden en SHIP te vinden en daar leerden zij alles over de bouw van de grootste zeesluis van de wereld.

“Het is overdonderend.” Vertelt locatiemanager Marije Moerman. “In drie jaar tijd hebben we natuurlijk heel veel om ons heen zien gebeuren. Hebben we lesprogramma’s zien ontwikkelen op onze locatie, hebben we velen mogen verwelkomen en van alles kunnen leren over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. En dat gewoon in ons prachtige IJmuiden.” En die vele aantallen waar Moerman over sprak, die kwamen er. “Eerder deze maand hebben wij onze 100.000e bezoeker mogen ontvangen. Dit zijn natuurlijk getallen waar je vooraf alleen maar op kunt hopen. Helaas zijn wij nu door de corona crisis ook gesloten, maar ik weet zeker dat als wij straks weer open zijn de mensen de weg naar ons informatie punt weer snel weten te vinden. Ik spreek dan ook de wens uit straks iedereen weer gezond te mogen verwelkomen bij SHIP” besluit Moerman.

Het markante rode SHIP-gebouw is geopend sinds 31 maart 2017 en ligt pal naast de plek waar de nieuwe zeesluis nu wordt gebouwd. In SHIP vind je een permanente en gratis toegankelijke tentoonstelling, aantrekkelijk voor jong en oud. Ook kun je een rondleiding volgen met een van onze rondleiders die je meeneemt in het verhaal, voor slechts € 5.00 per persoon, inclusief consumptie. In de verschillende ruimtes in het SHIP kom je meer te weten over de regionale, nationale en internationale rol van de havens van het Noordzeekanaal en de werkgelegenheid én beroepsmogelijkheden in de techniek. Ook is er aandacht voor duurzaamheid en innovatie, zoals de energietransitie, waar op dit moment stappen in worden gemaakt in het havengebied. In het SHIP zijn daarnaast diverse vergaderruimtes voor zakelijke bijeenkomsten en is er een restaurant met een dakterras met fraai uitzicht op het sluizengebied.