Volkert Schaap van SHIP geeft tijdens Ontdek Velsen op zondag 12 september twee unieke presentaties over 145 jaar sluishavencomplex IJmuiden. Dat doet de specialist-rondleider om 12.00 en om 15.00 uur. Het verhaal duurt circa 45 minuten en begint bij de aanleg van de Zuidersluis in 1876 tot en met de realisatie van de grootste zeesluis ter wereld. Aanmelden voor deze specials kan via info@ship-info.nl.

Mooie beelden
De presentatie van Schaap (ex-Rijkswaterstaat) gaat over de ontwikkeling van het Noordzeekanaal en het sluizencomplex in de IJmond. Hij toont bij zijn verhaal mooie beelden van de ontwikkeling van de Zuidersluis, Middensluis en Noordersluis. Inclusief spuisluis en gemaal. Schaap eindigt met de vraag waarom Zeesluis IJmuiden eigenlijk moest worden gebouwd.

Reguliere rondleiding
Wie daarnaast meer wil weten over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld, kan meedoen aan een reguliere rondleiding in SHIP zelf. Die kan worden geboekt via hetzelfde e-mailadres: info@ship-info.nl. De tijden van een rondleiding in SHIP zijn 11.00 en 14.00 uur. Komt u spontaan langs op deze tijdstippen en wilt u mee aan een rondleiding, informeer hier dan naar bij onze receptie. Wellicht is er plek.

Presentje voor de deelnemers
Het informatiecentrum in IJmuiden heeft een presentje en lekkernij bij de koffie of thee in petto voor alle deelnemers aan Ontdek Velsen die SHIP bezoeken.