SHIP biedt groepen vanaf heden de unieke fietstour ‘Van Beeckestijn tot SHIP’ aan. De route gaat onder leiding van Rien Rolvink van de buitenplaats in Velsen-Zuid naar de nieuwe zeesluis in IJmuiden. De geboren en getogen IJmuidenaar vertelt het verhaal over het ontstaan van Velsen, het Noordzeekanaal en de ontwikkeling van het sluishavencomplex tot en met de bouw van de grootste zeesluis ter wereld.

Velsen aan het IJ
De tour duurt circa anderhalf uur, is bestemd voor groepen van twee tot maximaal zes personen en wordt in eerste instantie aangeboden op donderdag en zondag (zie tijden). Op de route maakt SHIP-vrijwilliger Rolvink diverse informatieve stops. Hij vertelt onder meer over de periode dat Velsen nog grensde aan het IJ (19de eeuw) en meer dan 80 buitenhuizen telde van rijke Amsterdammers. Maar ook de jaren dat arbeiders uit alle windstreken voor een habbekrats het Noordzeekanaal met de hand uitgroeven. Tot en met de laatste decennia en de bouw van de grootste zeesluis ter wereld.

Historische dorpskern
De fietstocht is een ware ontdekkingstocht van de oude naar de nieuwe wereld. Na het startpunt voor Buitenplaats Beeckestijn gaat de route door het prachtige bos richting Oud-Velsen. Ter plaatse ontvouwt zich een prachtige historische dorpskern met huizen en gebouwen uit de 17de en 18de eeuw. Mede door de beeldende verteltrant van Rolvink horen de tourdeelnemers als het ware de oude tram weer de pont opgaan of ze zien in gedachten de trein van IJmuiden naar Amsterdam weer voorbijkomen als ze richting het sluizencomplex fietsen.

Afvalwater uit Amsterdam
De fietstocht – geschikt voor jong en oud – zegt iets over de bijzondere historie van Velsen en IJmuiden, maar vertelt ook over het heden en de toekomst van het gebied. Dat laatste komt vooral tot uitdrukking bij het passeren van de sluizencomplex, waar Rolvink vertelt over de bouw van de eerste sluis, de rol van het oude spuigat dat diende om afvalwater uit Amsterdam te lozen en alles wat er te weten valt over Zeesluis IJmuiden. Op dat moment is het eindpunt bereikt en is het mogelijk om SHIP te bezoeken en/of gebruik te maken van het restaurant

Tijden en kosten
SHIP biedt ‘Van Beeckestijn tot SHIP’ in eerste instantie aan op donderdag om 10.00 en 14.00 uur en zondag om 14.00 uur. De kosten voor de tour bedragen €5,- p.p. (exclusief tip aan de rondleider). Die rekent u af na de fietstour aan de informatiebalie bij SHIP (alleen per pin). Boeken voor groepen van 2 – 6 personen is mogelijk via info@ship-info.nl. Vanzelfsprekend moet je voor deze tour in het bezit zijn van een fiets. Bij slecht weer kan de tour worden afgelast, maar dan is er altijd nog de tour in SHIP die kan worden geboekt.