Op dinsdag 13 november heeft de aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden een belangrijk mijlpaal behaald. Centimeter voor centimeter is de eerste deurkas succesvol afgezonken. De deurkas van het buitenhoofd, waar straks de sluisdeur in- en uitrolt, ligt nu op zijn definitieve positie.De nieuwe zeesluis bevat twee deurkassen. Je kunt de deurkas vergelijken met een klein flatgebouw. De deurkas is namelijk  80 meter lang, 26 meter breed en 22 meter hoog.

Robotarmen
Bij het afzinken van de deurkas werd gebruik gemaakt van op afstand bestuurbare spuitlansen en robotarmen. Deze robotarmen spoten het zand onder de deurkas weg, waardoor het buitenhoofd centimeter voor centimeter naar beneden zakte. Dit afzinken werd 24 uur per dag en zeven dagen per week in de gaten gehouden. Dit werd gedaan met behulp camera’s onder de vloer van het caisson, sensoren en meetinstrumenten. Nu het buitenhoofd zijn definitieve positie heeft bereikt, wordt de ruimte onder het buitenhoofd opgevuld met beton. In 2019 is de tweede en laatste deurkas, het binnenhoofd, aan de beurt. Deze deurkas is 80 meter lang, 55 meter breed en 25 hoog.

Nieuwe zeesluis IJmuiden
De grootste zeesluis wordt gebouwd om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen. De bouw is in 2016 begonnen. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan ons.

Foto: Topview Luchtfotografie