De expositie

Laat je verrassen in de “SHIP experience”. Een tipje van de sluier:

Op een schip door het Noordzeekanaal
De rondgang in SHIP start met een film waar je als het ware ‘op een schip’ in razend tempo van de Noordzee naar de havens van Amsterdam vaart. Onderweg maak je van alles mee. Een ware sight seeing vanaf het Noordzeekanaal. 

Het sluizencomplex op kleine schaal
In de expo ligt het hele sluizencomplex op schaal aan je voeten. De schaal is zó aangepast, dat je door de sluizen kunt lopen. Je ziet het Gemaal, de Spuisluis, Noordersluis, Zeesluis IJmuiden, Middensluis, Zuidersluis en de Kleine Sluis. Centraal ligt de grote, nieuwe Zeesluis IJmuiden. Druk zelf eens op de knoppen en wordt voor heel even de sluiswachter. Je kunt ook ‘op de kade klimmen’, zodat je het hele complex van bovenaf kunt bekijken.

The making of…
In SHIP krijg je een indrukwekkend overzicht van de bouw van ’s werelds grootste zeesluis. Een fraai staaltje Hollandse waterbouwkunde van wereldformaat! Met de nieuwe Zeesluis IJmuiden bereidt het havengebied zich voor op de schepen van de toekomst.

Maak kennis met beroepen
Ontdek de grote variatie aan uitdagende functies in de havenregio. Van hoog- tot laagopgeleid, op kantoor, buiten, op de weg of op het water, werken met je hersenen, handen of allebei, technisch, organisatorisch, dienstverlenend of creatief. Overal in de expositie krijg je een indruk van de beroepen in de havenregio: van vletterman tot ICT-medewerker, van kraanmachinist tot beleidsmedewerker, van logistiek manager tot sleepbootkapitein of adviseur gevaarlijke stoffen… Beroepen op elk opleidingsniveau. Er is altijd wel een baan die bij je past.

Sluis naar de toekomst
Hoe ontwikkelt het Noordzeekanaalgebied zich? In SHIP vind je boeiende doorkijkjes naar de groei van techniek, innovatie en duurzaamheid bij bedrijven in deze internationale topregio.