Dagje uit

Je bent van harte welkom in SHIP, er valt genoeg te beleven. Kom een bezoek brengen aan SHIP en ervaar de grootsheid van de zeesluis. Als je staat op het dak van SHIP, dan ontdek je de bedrijvigheid in deze unieke omgeving. Maar voordat je het dak hebt bereikt, heb je de moderne expositie bezocht. Er loopt een blauwe lijn door het gebouw, als hulp bij het lopen langs de verschillende onderdelen. Je krijgt via beeldschermen informatie over de sluis, de havens, de bedrijven en de omgeving. Het sluiscomplex is op schaal nagebouwd en daar kan je doorheen lopen. En er zijn interactieve spellen, onder meer over het bedienen van een sluis. In het havengebied, wat zich uitstrekt van Amsterdam tot IJmuiden, gebeurt meer dan je denkt. En het sluizencomplex bij IJmuiden is de poort naar de economische bedrijvigheid, zowel in de havens als bij de bedrijven langs het Noordzeekanaal. In SHIP krijg je daarom ook informatie over de bedrijvigheid in de havens en de regio en over de verschillende beroepen. Meer over de expositie lees je hier.

Een bijzondere ervaring is het zien van een voorbij varend cruiseschip. Enorm imposant. Hun komst bij de sluizen is nooit op de minuut te voorspellen, maar er is een kalender met de namen van de schepen en hun vaartijden.

Met een dagje uit maak je kennis met het Noordzeekanaalgebied. Mensen wonen in en werken in deze regio, ook omdat natuur en landschap in de nabijheid zo aantrekkelijk zijn. De stranden, de duinen, de landgoederen, de polders, de recreatiegebieden, het industrieel erfgoed en dat allemaal op een relatief kleine oppervlakte. De fietsafstand van De Dam tot de zeesluis bedraagt 30 km.

Daarnaast doen we graag suggesties voor het bezoeken van andere interessante plekken in de buurt. Meer over tips voor het bezoeken van andere plekken lees je hier.

Als een groep vanaf 20 mensen SHIP wil bezoeken, is het handig als vooraf even contact wordt gezocht met SHIP. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor een ontvangst op maat.

Let op: huisdieren niet toegestaan