Activiteiten

SHIP biedt diverse activiteiten voor jong en oud. Met de rondleiding als absolute ‘must do’ van alles dat er verder nog meer is te doen en te zien. De tour onder leiding van onze deskundige gidsen maakt op elk niveau inzichtelijk wat de impact is van de nieuwe zeesluis, hoe de haven van Amsterdam opereert en wie er werkzaam en woonachtig zijn in het Noordzeekanaalgebied.

Wat is er voor kinderen te doen bij SHIP (behalve een rondleiding)? 

Speurtochten
SHIP heeft voor kinderen van diverse leeftijden een speurtocht in de aanbieding. Hiermee spijkeren we op een laagdrempelige manier hun kennis bij over de ‘grootste zeesluis ter wereld’. Vraag bij binnenkomst naar de speurtocht vanaf 6 of 11 jaar aan de balie.

De Uitkijk
Het beste bewaarde geheim van SHIP bevindt zich op de het dak van het pand: De Uitkijk. Daar krijgen de kids onder leiding van een gids een prachtig 360 graden overzicht van het sluishavencomplex (De IJmond).

Technolab
Kinderen tot 17 jaar kunnen op aanvraag terecht in ons Technolab. Dit is een leslokaal op de begane grond voor groepen scholieren uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Hier organiseren we ‘workshops’ die betrekking hebben op beroepen in de haven (the challenge) en leer je meer over de werking van het sluishavencomplex, de haven en alles dat zich daarin afspeelt.

Lespakket
Voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs heeft SHIP een technisch georiënteerd lespakket. Je maakt kennis met de hoeveelheid verschillende technische beroepen en mogelijke werkgevers in het Noordzeekanaalgebied. SHIP is ervan overtuigd dat dit belangrijk is omdat nog steeds te weinig jongeren kiezen voor een opleiding en toekomst in de techniek. Klik hier voor meer informatie over het lespakket van SHIP.

Wat is er voor volwassenen te doen bij SHIP
SHIP biedt volwassenen behalve een informatieve rondleiding ontspanning onder het genot van een hapje en een drankje in het restaurant op de 2de etage. Daar vind je net als op De Uitkijk het beste uitzicht van de IJmond op het binnenkomende en vertrekkende schepen en werkzaamheden op het sluishavencomplex.

Fietstour Beeckestijn – SHIP
Wie meer over de ontstaansgeschiedenis van de IJmond wil weten raden wij de fietstour Beeckestijn – SHIP aan. Onder leiding van onze gids Rien Rolvink fiets je in circa een uur van Beeckestijn in Oud-Velsen naar SHIP in IJmuiden. Echt een ‘eye-opener’ voor iedereen die denkt dat Velsen-IJmuiden alleen ‘de voordeur’ is van Amsterdam. De gemeente is sinds mensenheugenis via het IJ verbonden aan de hoofdstad en na de drooglegging van de Haarlemmermeer en de komst van het Noordzeekanaal altijd een belangrijk knooppunt gebleven. Onderweg rijd je met Rien langs oude buitenplaatsen, industriële gebouwen, verdwenen spoorlijnen en natuurlijk het sluishavencomplex totdat je bij SHIP bent voor drankje. Klik hier voor meer informatie en het boeken van de tour.

Zomerweken
Alleen tijdens de SHIP Zomerweken (van 11 juli t/m 3 september) serveren wij bij de koffie of thee een gratis lekkernij tegen inlevering van onderstaande coupon.